Изтичането на гориво от потъналия край Русе кораб може да има сериозни последици за екосистемата в река Дунав, според международната природозащитна организация WWF, цитирана от Нова телевизия.

Става дума за кораба, потънал на 9 ноември, който превозваше 20 тона гориво. Информацията за инцидента беше премълчавана в продължение на 10 дни.

„Това, което ние знаем за случая, е много малко,  както всички останали, и за нас това е дори по-големият проблем, тъй като 10 дни забавяне на информираността е много." - коментира Стоян Михов - експерт по водите на WWF.

По-рано днес министърът на околната среда Нона  Караджова заяви, че няма опасност от замърсяване на река Дунав след инцидента край Русе.

Припомняме, корабът потъна през нощта на 9 ноември. Екипажът обясни, че преди да влезе в лимана е усетил удар по корпуса от твърд предмет под водата.

По думите на директора на „Морска администрация" в Русе кап. Георги Иванов, горивните танкове са запечатани добре и към момента няма изтичане на гориво. Въпреки това, появилите си тъмни петна във водата около кораба притесняват природозащитниците.

Според еколозите обаче, в момента Дунав е висок и навлиза в крайречните заливни територии, което е сериозна предпоставка за замърсяването им.

Кап. Георги Иванов обясни, че се очаква „нивото на реката да спадне, което би благоприятствало провеждането на операцията по изваждането на горивото и следващите действия по складирането на кораба".

От WWF ще продължат да следят развитието на случая и справянето с последствията от него.