Столичният кмет Йорданка Фандъкова отчете какъв голям успех за столицата е заводът за боклук.

По време на церемонията по откриването на обекта, градоначалникът изтъкна, че „Заводът за преработка на отпадъци за мен винаги е бил ключов". Фандъкова подчерта, че този голям проект се е реализирал с подкрепата на държавата, а площадката за завода е наследена от кметския мандат на Борисов.
Тя отчете, че като премиер в първия си мандат той е осигурил държавната гаранция за проекта.

Нейната заместничка пък Мария Бояджийска успяла да роди близнаци, докато се изгражда завода. За по-малко от две години и половина, както обясни Фандъкова, заводът е построен, а за „всички нас това е сбъдната мечта, за която работихме усилено."

„Няма мечки, вълци, лисици", констатира премиерът Борисов на откриването, намеквайки, че преди сметопочистването на София беше под ръководството на Румен Гайтански с прякор Вълка. Още...

Днес е изключително важен емоционалният момента за всички нас, отчете и екоминистърът Ивелина Василева. Тя се похвали, че София има най-модерната система за преработка на боклук с най-съвременни европейски техника, а това е и най-големият завод на Балканите. По думите на Василева това е „инвестиция за хората". „Това е знаков проект", отчете тя като по думите й той е и символ на усилията, положени от институциите.

Според пристигналата специално за случая еврокомисар Кристалина Георгиева, ако Жан Клод Юнкер бил тук щял да възкликне „Браво Бойко, браво госпожо Фандъкова, браво България?"

„През последната година България постигна рекордно ниво на усвояване на средствата от ЕС, заяви Георгиева. На 8-мо място сме господин премиер, похвали ни Кристалина Георгиева. Тя обеща, че с откриването на завода ще се закрие и наказателната процедура срещу България именно заради липсата на екологично третиране на боклук.

Мъжката работа по този проект я свършиха жени, подчерта още еврокомисарят и изтъкна че зам.-кметицата (родилата близнаци Бояджиева, б.р.) „оправяла освен екологията на България, но и демографията".

Кристалина Георгиева побърза да вметне, че и премиерът имал своя принос, но не уточни за кое по-точно.

На церемонията по откриването присъстваха министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Петър Москов, евродепутати, народни представители, посланици. Стотина гости бяха поканени на тържественото откриване.

Стойността на проекта е 345 997 368 лева. Европейското финансиране е в размер над 247 млн. лева, а проектът се реализира по ОП „Околна среда".