Зелените протестират срещу политиката на МОСВ към Национален Парк "Пирин" и Карадере и за отмяна на новите разрешителни за строеж. Предстои официално внасяне на протестни писма до Министерския съвет с искане за забрана на строителството в тези територии и ще търсят персонална отговорност за случващото се. Поканени са всички активни граждани които милеят за природата в България.

Протестът се организира поради издадените от МОСВ решения за строителство на нови ски съоръжения в Национален парк „Пирин" на МОСВ, които нарушават Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО и вкарват Националния парк в списъка на обектите в опасност.

Двете решения на МОСВ разрешават строителство на лифтовете без да се провеждат оценки за въздействие върху околната среда и оценки за съвместимост с НАТУРА 2000. Долната и горната станция на единия от новите лифтове ще бъдат построени извън концесионната територия на Юлен АД. Само преди по-малко от два месеца строителството на един от двата нови лифта бе спряно от МОСВ  заради незаконна сеч от страна на концесионера при строителството.

Без да е събрало глобите и да е завършена прокурорската проверка, сега МОСВ издаде ново разрешение за строителството на лифта.

Това се случва при започната наказателна процедура за нарушаване на директивите за НАТУРА 2000 срещу България от страна на Европейската комисия за две подобни решения, взети от правителството на тройната коалиция през 2007 година. В рамките на две седмици Министерство на околната среда и водите показа явно незачитане на решението на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин, според което всяко развитие на ски съоръжения в Националния парк ще доведе до включването на парка в списъка на световното наследство в опасност.

МОСВ вече 10 години не може да установи реалния размер на ползваната територия от концесионера Юлен АД, но продължава да издава нови разрешения за строителство в Националния парк. Според експерти на коалицията „За да остане природа в България", концесионерът на ски-съоръженията Юлен АД, мажоритарна собственост на две фирми, регистрирани в офшорни зони, е недвишил два пъти разрешената му площ за ползване по договора на концесията.

Въпреки обещанията на управляващите, явно, че силен финансов интерес е надделял отново над международната конвенция, европейските директиви, законите и имиджа на България. От Зелените подкрепят искането на неправителствените организации от Коалицията За да остане природа в България Правителството да покаже физическите лица собственици на концесионера, за да е ясно пред обществото чий интерес стои над националния.

Междувременно Директорът на РИОСВ Бургас продължи масовото издаване на разрешителни за строеж в Натура 2000 зони по Черноморието в нарушение на Европейското законодателство, включително 3 разрешителни в местността Светерица - района на Карадере, 2 в района на Иракли и бездейства за спиране на строежа в района на Шкорпиловци въпреки подадените сигнали преди повече от месец.

Отговорност за случващото се в Национален парк Пирин носят  Министърът на околната среда и водите Нона Караджова, Заместник министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, Директорът на Националната служба за защита на природата - Михаил Михайлов и Директорът на Национален парк Пирин - Георги Грънчаров. Зелените настояват отговорните лица да предприемат необходимите действия за отмяна на издадените разрешителни и да се спре унищожаването на природата в Парка. Също така настояват Директорът на РИОСВ Бургас - Бойчо Георгиев да бъде сменен.