С четири пъти по-висока заплата от средната за страната може да се похвали всеки работещ българин в софтуерния бизнес, където средното брутно възнаграждение за тази година достига до 3358 лева на месец.

Това показва тазгодишният барометър за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), представен на пресконференция.

С 8 на сто е по-висока средната заплата на един програмист у нас сега в сравнение с предходната 2014-та година, когато работещите са получавали 3108 лева месечно. „Един програмист в България може да си купи точно толкова, колкото един програмист във Великобритания", убедени са от БАСКОМ.

Именно заради високите заплати се очаква тази година в бранша да са заети над 17 хиляди души.

88 % от тях са IT специалисти, а над 90% от всички работни места са заети от млади хора до 35 години.

Добра новина за търсещите работа българи обаче е, че в сектора непрекъснато има нови отворени позиции, а причината е недостигът на IT специалисти. Но тук се появява и проблемът с образованието, като от БАСКОМ признаха, че растежът на софтуерната индустрия в България често е спиран от факта, че няма необходимия брой квалифицирани специалисти.

Все пак софтуерният сектор в страната ни достига вече до 1,86 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) и продължава да бъде един от най-бързо растящите.

Очакваните приходи за 2015-та година ще нараснат с 11 на сто и така ще достигнат до 1,6 млрд. лева, показва още барометърът.

Индустрията осигурява четвърт милиард лева данъчни постъпления в бюджета на страната", се похвалиха от БАСКОМ. Те отчетоха, че през предходната 2014-та година платените от софтуерната индустрия данъци в държавната хазна са общо 238 млн. лева и това е сигнал за липсата на сив сектор в IT индустрията.