Излезе 7-ма версия на Linux Fedora, съобщават от компанията.

Fedora e Linux операционна система, в която са интегрирани и показани най-новите постижения на софтуера и идеите с отворен код и на свободния софтуер.

Досега операционната система се наричаше Fedora Core. От тук нататък, благодарение на сливане на две основни направления от проекта Fedora, името се сменя.

Това означава, че Core и Extras се сливат в едно. Версия 7 е първата версия на тази дистрибуция която е изцяло community направена, без намеса на компания или без наличието на определени интереси в разработването й.

Втората нова възможност е, че можете да си направите собствена версия и да я използвате за собствени нужди с пакети, които са ви необходими. Можете да добавяте собствени пакети или да използвате готовите на проекта и да си направите собствена среда за сървър, игри, разработка, офис или за изстрелване на совалки.

Другите интересни новости са намаляване на консумацията на приложенията и ядрото, за да може да се намали използването на батерията при лаптопи, възможност да си създавате LiveCD със вградени инструменти.

Наличие на виртуализация, нови драйвери и поддръжка на повече безжични устройства допълват дистрибуцията.

Освен всичко това, ще може да намерите интеграция на Free Desktop възможности, наличие на бързо превключване между потребителски сесии, без да се губи информацията между тях, както и добре изпипан графичен интерфейс.

Ако сте ползвали досега версия на тази дистрибуция е добре да се знае, че софтуерната поддръжка на пакетите за версии 3,4 и 5 вече спира, така че ще е добре да преминете към 6 или 7.

За повече информация погледнете тук.