След близо половин година очакване, вчера сутринта - 18 декември, официално бе представена новата версия на ядро 2.6 за Линукс.

Промените в ядрото са огромни, най-важните от които са почти изцяло пренаписаните му части, водещи до огромно ускорение при изпълняване на времезависими задачи.

Компилацията на ядрото вече отнема много по-малко време, опростена е и инсталацията му. Интерфейсът за конфигуриране през графичната среда е сменен с много по-интуитивен от предишния.

Менюто за настройките е подредено максимално оптимално, с цел бързо намиране на търсения компонент.

Прави впечатление огромната поддръжка на всякакви устройства, включително и почти най-новите. Променени са основни идеи в многонишковата работа - някои приложения може да се опитват да правят неща, които под 2.2 и 2.4 са възможни, но в 2.6 са забранени.

Също така 2.6 е оптимизиран и за по-големите машини, с поддръжката си на NUMA - Нееднороден достъп до паметта, което е важна стъпка напред при по-новите сървърни процесори.

Също така е добавена поддръжката на Hyperthreading (Свръх-нишковост), вградена в новите Pentium-4 процесори, позволяваща на един процесор да се маскира на хардуерно ниво като 2 или повече процесора.

Повече информация за новостите около ядрото можете да прочетете тук