Linux фондацията е готова да защитава всеки потребител на софтуера с отворен код, обвинен в нарушаване на патентите на Microsoft, съобщават от TechNews.bg.

Ако кодът на Windows бъде разгледан по-обстойно, той би показал, че е в нарушение на патентите на други компании, смята Джим Землин, изпълнителен директор на Linux Foundation.

При използване на Windows, Solaris, AIX на IBM или друга подобна операционна система рискът за патентно нарушение е еднакъв с този на Linux. Microsoft трябва да внимава с какво се захваща, защото не знае как то ще завърши, предупреждава Землин, цитиран от електронната медия informationweek.

Припомняме, че преди няколко дена от Microsoft алармираха за нарушаване на 235 нейни патента от различните форми на отворен код.

Според Землин, целта на изявленията на Microsoft са били с цел да предпазят монопола на Windows и Office при настолните компютри, тъй като тези два софтуерни продукта са най-доходоносните за нея.

Чрез внушаване на страх у потребителя, Microsoft иска да го спре да размишлява над възможни алтернативи на Windows и Office, като по този начин запази своя бизнес, който й носи по $34 милиона дневно, твърди още Землин.

Според него, не е реално една компания да си мисли, че може да съди своите клиенти и това да не срине бизнеса й.