"Дни на иновациите" се провеждат за първи път в България. Организатори на събитието са Майкрософт и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Конференцията бе официално открита от г-н Ян Мулфайт, вицепрезидент на Майкрософт за държавни и корпоративни стратегии за Европа, Близък изток и Африка, който бе специален гост на събитието.

Събитието стартира с дискусионен форум на тема „Иновациите и информационните технологии - политики и практики".

По време на форума представители на Майкрософт ще обсъдят с представителите на академичната общност, държавната администрация и бизнеса ролята на информационните технологии, образователните институции и ИТ индустрията за развиване на иновациите и насърчаване развитието на икономиката. Веднага след това ДАИТС представи Националната програма за ускорено развитие на информационното общество.

Малко преди старта на Дни на иновациите, като част от инициативата, бе открит и първият в България Национален иновационен център към ДАИТС, подкрепен от Майкрософт.

Целта на иновационния център e да подобри оперативната съвместимост на информационните системи в държавата и защитата на националните информационни системи.

Той се намира на ул. "Гурко" 6 в София и е създаден от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) с подкрепата на "Майкрософт".

Официално беше обявено и включването на България в EUGA (European Union Grant Adviser) - програма за улесняване достъпа на малки и средни предприятия до европейски фондове.