Суперкомпютърният център в Сан Диего (SDSC), влизащ в състава на Калифорнийския университет, обяви разработката на първия суперкомпютър, в системата за съхранение на данни, на който не се използват традиционните твърди дискове, съобщава pcworld.bg.

Новият изчислителен комплекс е получил названието Dash.

За съхраняване на информацията в него се използват твърдотелни дискове (SSD). Според твърденията на разработчиците, по този начин се увеличава значително скоростта на четене/запис на данните.

Освен това благодарение на използването на SSD се постига по-голяма надеждност, стабилност на работа и по-ниска консумация на енергия. Разбира се, инсталирането на голямо количество SSD дискове изисква и по-големи инвестиции в сравнение с обикновените HDD.

Конструктивно суперкомпютърът Dash обединява 68 сървъра Appro International GreenBlade, всеки от които съдържа два 4-ядрени процесора Intel Xeon от серия 5500 с архитектура Nehalem.

Всеки възел има 48 GB памет, а сумарната производителност се изчислява на 5,2 терафлопс (трилиона операции с плаваща запетая в секунда).