Националният център по суперкомпютърни приложения в България ще оформя техническата база на Националния център за развитие на ИКТ и микроелектроника.

С него ще се създадат условия за интердисциплинарна научноизследователска и развойна дейност, професионално обучение на млади специалисти, проектиране на нови продукти и създаване на нови технологии.

Той ще е инкубатор за нови информационни и комуникационни фирми, двигател за широко навлизане на информационните и комуникационни технологии и продукти в икономиката, управлението и социалната сфера.

В официалното откриване на центъра ще участва премиерът Сергей Станишев. На церемонията ще присъстват и вицепремиерите Ивайло Калфин, Даниел Вълчев, Емел Етем, министърът на финансите Пламен Орешарски, председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков.

Суперкомпютрите са един от най-мощните инструменти, които се прилагат в научните изследвания, в проектирането на нови технологии, материали и продукти и създаването на оборудване за тяхното производство, припомня пресслужбата на кабинета.

Рационалното им използване многократно намалява разходите и времето за организация на производството на високотехнологичните продукти.

Монтираният в центъра суперкомпютър е един от 100-те най-мощни в света. Linux-базираната система съдържа над 8 хил. микропроцесора и е с производителност от над 23 трилиона операции в секунда.

Той ще бъде използван за научни изследвания в областта на медицината, каквато е например ДНК-базираната диагностика за ускорено откриване на лекарства, за финансово моделиране в сферата на образованието.