Прочутият британски астрофизик проф. Стивън Хокинг даде старт на нов опит да се отговори на въпроса, дали има живот извън нашата планета, съобщава БиБиСи.

Начинанието се смята, че ще бъде най-мащабното досега в подкрепа на търсенето на извънземен разум.

През следващите 10 години учените ще издирват радиосигнали от най-близките до Земята 1 млн. звезди.

Хокинг подкрепи проекта за търсене на извънземен разум на руския милиардер Юрий Милнер на стойност 100 млн. долара.

Двамата дадоха пресконференция в Лондонското кралско научно дружество. "Аз съм тук, защото считам тази инициатива за извънредно важна, заяви Хокинг и добави: "Дойде време да търсим форми на живот извън пределите на Земята. Във Вселената трябва да има свидетелства за живот!"

Проектът на Милнер по обем на инвестиции засенчва всички подобни в тази област. СЕТИ например харчи за откриване на извънземен разум по 2 млн. долара годишно.

В наше време, благодарение на развитието на технологиите, сред които повишената мощност на компютрите и чувствителност на телескопите, 100-те милиона долара ще постигнат много повече, отколкото СЕТИ през 1990-те години, когато имаше по-добро финансиране.

Екипът на Милнер ще може да проследи няколко милиарда радиочестоти едновременно, вместо няколко милиона. Учените ще могат да изследват 10 пъти по-голяма част от небето, в сравнение с 90-те години на миналия век.