Изследвания на базалтови скали от канадски остров в Арктика, които са сред най-древните на Земята, показват, че на планетата ни изначално е имало наличие на вода и тя не е „донесена" от комети или астероиди.

"Открихме, че във водните молекули в тези скали се съдържат малко атоми на деутерий, на тежък водород. Това показва, че водата не е привнесена след като Земята се е формирала и се е охладила, а е  дошла заедно с космическия прах, от който е формирана планетата ни." - коментира пред списание „Science" изследователката Лидия Халис от университета в Глазгоу.

По-голямата част от водата, която се е съдържала в космическия прах, се е изпарила, но останалото количество е било достатъчно, за да се формират земните океани..

Днес сред планетолозите господства схващането, че водата е пренесена  на Земята от комети или астреоиди.

През 1985 г. Халис и колегите й са изследвали базалтови скали в т. нар.  Бафинова земя. Става дума за фрагменти от земната мантия, съдържащи т. нар. инклузии (включвания) - малки сферички от кристали на огнеупорни скали, които са се формирали преди около 4.5-4.4  милиарда години.
Те съдържат първичната материя на нашата планета.