Белгия намали нивото на заплаха в Брюксел след близо седмица на безпрецедентни мерки, въведени заради терористичните атаки в Париж на 13 ноември, съобщават световни агенции.

Белгийските власти въведоха последното четвърто ниво на заплаха за сигурността на страната. Днес вътрешният министър на Белгия Ян Ямбон каза, че е намалено до трето ниво.

Министърът подчерта, че OCAD, организация, която има задача да определя терористичната заплаха в малката държава, е решила да се намали нивото от 4 на 3, което в момента е наложено в останалата част на страната.

Новината излезе преди заплануваната среща на Съвета за национална сигурност към правителството.

Не е ясно дали промените са предприети във връзка с определени събития.

Миналата събота белгийското правителство въведе най-високото ниво на заплаха в Брюксел, позовавайки се на „непосредствена заплаха” във връзка с атаките в Париж, при които загинаха 130 души. Мярката също беше свързана с международно издирвания Салах Абдеслам, който се смята, че е участвал в нападенията във френската столица.

При четвърто ниво столицата буквално беше блокирана. Правителствените сгради бяха охранявани от войници и полиция, училищата, магазините и метрото бяха затворени, а футболните срещи и концерти бяха отменени.