Франция ще направи всичко възможно, за да унищожи „армията от фанатици”, която стои зад атаките в Париж.

Това заяви френският президент Франсоа Оланд по време на национална служба в памет на загиналите 130 души при терористичните атаки във френската столица преди две седмици, цитиран от БиБиСи.

„Няма да се подадем на страха или омразата” след атаките, каза още той.

Ще отговорим на атаките с пеене на повече песни, с посещения на концерти и стадиони, обеща Оланд.

Около 1000 души присъстват на помена в Дома на инвалидите в Париж, включително Оланд, оцелели при атаките и роднини на жертвите.

Още вчера френските власти и специално Оланд призоваха гражданите да декорират жилищата си с френския флаг.

По програма жертвите бяха почетени също с минута мълчание.

Обаче не всички роднини на загиналите присъстват на службата. Семейството на една от жертвите обяви пред френска медия, че отказват поканата, аргументирайки се, че не е направено достатъчно за защита на държавата, тъй като подобни атаки бяха извършени и в началото на годината.

Припомняме, на 13 ноември вечерта около 8-9 нападатели атакуваха няколко места едновременно в столицата. При атаките загинаха 130 души, а повече от 350 получиха наранявания. Най-много загинаха при клането в концертната зала „Батаклан” – 89 души. Също така за първи път на френска територия от края на Втората световна война действаха атентатори самоубийци. Трима терористи се взривиха до стадион „Стад дьо Франс” по време на приятелския футболен мач между Франция и Германия.