Нашето присъствие показва, че тероризмът не може да спре усилията на човечеството да отговори на климатичните промени и да търси по-добро бъдеще.

Това заяви китайският държавен глава Си Дзинпин по време на световната конференция за климатичните промени в Париж, която започна днес и ще приключи на 11 декември.

Китайският президент обяви, че развитите държави трябва да изпълнят ангажиментите си по отношение отпускането на финансови средства за борба с климатичните промени.

Той отбеляза, че очаква „пълно и ефективно прилагане” на споразумение за отделяне на 100 милиарда долара на година от развитите страни до 2020 година.

Лидерът на комунистическата държава призова за предоставяне на екологични технологии на развиващите се нации. Също Дзинпин настоя развитите страни да платят за климатичните промени.

„Справяне с климатичните промени е съвместна мисия на цялото човечество”, убеден е той.

Според него конференцията за климата „не е финална линия, а нова начална точка”.

Китай активно действа в борбата срещу климата, изтъкна той, отчитайки рекорда използвани от китайската държава възобновяеми източници.

Задължително е да уважаваме различията между страните на ниво развитие и способност за намаляване на емисиите, убеден е той.

Дзинпин призова всички страни, особено развитите държави, да споделят по-голяма отговорност за благоприятен резултат, печеливш за всички.