В Одеса превърнаха паметник на Ленин в скулптурен портрет на  Дарт Вейдър, съобщи електронното издание ITCua.
Статуята, намираща се на територията на завода „Пресмаш", е придобила новия си облик по идея на известния одески художник Александър Милов.

Планирало се е паметникът на Ленин да бъде демонтиран, но  идеята на Милов да изобрази чрез него повелителя на тъмната страна на силата, е била предпочетена от работещите в завода и от  жителите на района, в който се намира „Пресмаш".

„Всичко тече, всичко се променя. На мястото на старите герои идват нови, така светът се върти." - коментира артистичната идея   шефът на заводския склад за  готова продукция Семьон Горбунов.

Върху гипсовата статуя на комунистическия идеолог е било нанесено специално покритие, чийто състав художникът пази в тайна. След това върху водача на световния пролетариат са монтирани „вейдърските" атрибути, изработени от титанова сплав. Уточнява се, че те са били закрепени с лепило, което се използва при работа в открития космос.

Според слухове сред местното население, лепилото е специално предоставено от NASA.

Авторът на артистичния проект се надява паметникът на Тъмния Лорд да бъде включен в туристическите маршрути. Предвижда се около него да бъде изградена зона за отдих.
В главата на статуята е монтиран рутер за Wi-Fi връзка.

Уточнява се, че това първият паметник на Дарт Вейдър в света.