Само часове преди старши треньорът на "Борусия" (Дортмунд) Юрген Клоп да даде пресконференция преди дербито с "Шалке 04", 250-килограмова неексплодирала британска бомба от Втората световна война (ВСВ) е била открита близо до стадиона на "Борусия", „Сигнал Идуна парк", съобщава "Дойче веле".

Била е отцепена територия в радиус от 250 метра, като са били евакуирани стадионът, фенклубът на "Борусия" и всички, живеещи в района.

Районът е рядко населен. Въпреки това ние трябваше да бъдем сигурни, че няма хора в отцепената зона", заяви говорителят на местната община.

Както беше потвърдено в изявление на сайта на общината на Дортмунд, неексплодиралата бомба е била открита в четвъртък сутринта на строителна площадка, след като била анализирана снимка от въздуха.

Земята под много германски градове остава пълна с невзривени бомби, хвърлени от съюзническите и съветските сили по време на Втората световна война. Повечето бомби са били безопасно обезвредени, но със стотици хиляди въздушни фотографии от Втората световна война е трудно да се установят точните места на бомбите.

В германската столица Берлин властите смятат, че 3000 бомби все още остават неоткрити, като експерти предупреждават, че някои от боеприпасите стават все по-опасни, тъй като те ръждясват и техните детонатори стават по-чупливи.