Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин обсъдиха ситуациите в Сирия, Украйна и напрежението между Москва и Анкара.

Двамата се срещнаха и разговаряха в кулоарите на световната конференция за климата в Париж, съобщават руски медии.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкри, че президентите са се обявили в полза придвижване към начало на политическо урегулиране на ситуацията в Сирия.

Двамата също изразиха необходимостта от скорошно реализиране на минските договорености за Украйна, добави Песков.

Обама е изразил съжаление пред Путин във връзка със сваления руски самолет Су-24 над Сирия от турските ВВС и загиналия командир на полета, изказвайки съболезнованията си.

Говорителят на Кремъл уточни, че срещата с Обама е била съгласувана тази сутрин. Песков подчерта, че тя е продължила около 30 минути и по негова оценка е „била достатъчно наситена”.

По-рано американските власти обявиха, че няма да вземат отношение по инцидента на сирийско-турската граница.

Белият дом потвърди, че Путин и Обама са обсъдили сирийската криза и украинската ситуация в кулоарите на конференцията.

Представител на Белия дом обяви, че в разговорите американският президент е подчертал прилагането на дипломатическо решение за кризата в Украйна, заявявайки, че санкциите могат да бъдат отменени, когато Русия спази минските споразумения.

Той добави пред Ройтерс, че Обама е заявил пред Путин позицията си, че сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта като част от политическия преход.

Според АП американският държавен глава също е призовал руския си колега да намали напрежението с Турция след инцидента със самолета.

По-рано днес Кремъл съобщи, че Путин няма да се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган, за да разрешат разногласията. В същото време премиерът на Турция Давутоглу заяви в Брюксел, че Анкара няма намерение да се извинява на Русия за сваления бомбардировач.

Белият дом съобщи още, че Обама е призовал Русия да насочи ударите си към „Ислямска държава” в Сирия, а не към умерената сирийска опозиция, която се бори с Асад.

Припомняме, двамата лидери се срещнаха и в кулоарите на Г-20 в Анталия, Турция, преди две седмици, като акцент основно беше борбата срещу „Ислямска държава”, на фона на ударите срещу Париж.

Междувременно стана ясно, че Путин е провел двустранна среща с китайския президент Си Дзинпин. Руският държавен глава е заявил пред китайския президент, че ситуацията се променя много бързо и че сега имат възможност да обменят мнения по различни въпроси.

Дзинпин от своя страна е потвърдил необходимостта от провеждане на редовни срещи на фона на регулярно променящата се ситуация.

Руските медии отбелязват, че двамата лидери са се обръщали един към друг със „скъпи приятелю”.