Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че неговото правителство не иска да нажежава напрежението с „нашия приятел” Русия ден след свалянето на руски боен самолет от Турция на сирийската граница, цитиран от „Франс прес”.

„Нямаме намерение да обтягаме отношенията с Руската Федерация”, изтъкна Давутоглу пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

„Русия е наш приятел и наш съсед”, добави той.

След свалянето на самолета руският външен министър Сергей Лавров отмени заплануваната визита в Турция, докато президентът на Русия Владимир Путин призова руснаците да не посещават турската държава.

Давутоглу уточни, че самолетът е нарушил турското въздушно пространство и е свален, тъй като е бил разглеждан като „заплаха”. Но той все пак призова за деескалиране на отношенията с Русия.

„Имаме много силни икономически, търговски и културни връзки с Русия”, заяви премиерът на Турция и добави, че каналите за комуникация с Москва са широко отворени.

Но министър-председателят на съседката предупреди, че Турция „има естествено право” да защити границите си и националната си сигурност.

По-рано днес президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че Турция не иска никаква ескалация.