Москва обвини Турция, че помага на „Ислямска държава” в незаконната търговия на петрол, която е й основен източник на финансиране на терористичната организация. Според анализатори руските въздушни удари в Сирия именно засягат доходоносните сделки, сключвани с посредничеството на турци, включително официални представители на властта в Анкара, съобщават RТ и други медии.

Турска социална мрежа пусна снимки с Неджметин Билял Ердоган, единият от синовете на президента на Турция Реджеп Ердоган, да вечеря в ресторант в Истанбул с предполагаем лидер на „Ислямска държава”, който се смята, че е участвал в кланета в Сирия.

Спекулира се, че Билял Ердоган е пряко замесен с контрабандата на петрол, продаван от „Ислямска държава”.

Във вторник след свалянето на руския самолет Су-24 от турски изтребител Ф-16 президентът на Русия Владимир Путин заяви, че „Ислямска държава” печели милиарди долари от продажба на петрол. Той индиректно обвини Турция, че подкрепя терористичната организация.

Миналият октомври Дейвид Коен, който води отдел към Държавния департамент за подкопаване финансовата сила на „Ислямска държава", обяви, че терористичната групировка печели по 1 милион долара на ден от продажба на петрол.

Според наша информация „Ислямска държава” продава петрол на значително ниски цени на различни посредници, включително на някои от Турция, които след това транспортират петрола за препродажба, изтъкна той. Коен добави, че има случаи, при които „Ислямска държава” продава петрол на кюрди в Ирак, който после е препродаван в Турция.

Руският премиер Дмитрий Медведев е убеден, че посредниците в Турция не са само предприемачи, но и турски представители на властта.

Турция защитава „Ислямска държава” заради „преките финансови интереси на някои турски официални лица относно доставките на петролни продукти от рафинерии от контролирани от „Ислямска държава” територии”, смята той.

Русия няма да влиза във война с Турция, обяви Лавров

Русия няма да влиза във война с Турция, обяви Лавров

Имаме сериозни съмнения това да е било непредумишлен акт

Руският политически анализатор Игор Юшков от Националния фонд за енергийна сигурност обяви, че операциите на Москва в Сирия усложняват правенето на такъв бизнес.

Сега колоните от камиони трябва да се разпръскват и да карат по-малки товари. Преди операцията купувачите посещаваха нефтените находища, сега те трябва да организират нова група, каза той пред Газета.ру. По думите му добивът на нефт ще спадне заради липсата на квалифицирани специалисти.

Член на експертния съвет към Руския съюз на петролната индустрия съобщи, че „Ислямска държава” продава един барел за 15-25 долара - значително по-евтино от барел сорт „Брент”, който се продава в порядъка на 45-50 долара на световните пазари.

Чрез препроджба Анкара има възможност да печели допълнителни средства, в същото време продължава да атакува кюрди, заявявайки, че бомбардира екстремисти, изтъкна членът на съвета.

Часове след инцидента с руския самолет външният министър на Русия коментира, че това е „планирана провокация” от Турция. По време на телефонен разговор с турския си колега Лавров дори е заявил директно, че турското правителството стои на страната на „Ислямска държава”, според прессъобщение на руското външно министерство.

Забиха ни нож в гърба, обяви Путин
на живо

Забиха ни нож в гърба, обяви Путин

Случилото се излиза от рамките на борбата с тероризма

Позицията на Лавров се подкрепя й от пенсионирания френски генерал Доминик Тринке, който заявява, че Турция почти не се бори с „Ислямска държава” и не се меси в контрабандата на петрол, фосфор, памук и хора през турската граница.

Някои медии отбелязват, че турският президент и турските разузнавателни служби хранят и поддържат жива „Ислямска държава” като част от стремежите на Ердоган да създаде Неоосманска империя, простираща се до Китай, заплашвайки да унищожи Близкия изток.

Неджметин Билял Ердоган е роден на 23 април 1980 година. Той е третото дете на Ердоган. След завършване на средно образование в училището „Картал Имам Хатип” през 1999 година, Билял отива да учи в САЩ. Той получава магистърска степен от „Харвард” през 2004 година. След завършването си той е стажант временно в Световната банка. Завръща се в Турция през 2006 година и започва свой бизнес. Билял Ердоган е един от тримата собственици на „BMZ Group Denizcilik” – корпорация за морски транспорт.