Директорът на оръжеен завод в Сърбия потвърди, че най-малко два автомата, използвани от ислямисти по време на терористичните атаки в Париж на 13 ноември, са били произведени от компанията в началото на 90-те години на XX век, съобщава радио „Свободна Европа”.

Миложко Бързакович, генерален мениджър на фабриката "Застава-оръжие" в Крагуевац, Сърбия, заяви пред радиото, че сръбското вътрешно министерство е поискало информация за конкретни оръжия, използвани от терористите в Париж, което е част от международно разследване.

Бързакович добави, че разследващите са проследили произхода на най-малко два автомата „Застава” M70, използвани при атаките – модифицирана версия на съветския AK-47, стандартно използвана от армията на бивша Югославия от 1970 година.

Той поясни, че сръбски официални лица са предоставили „конкретни номера” на оръжия, които са били използвани от атентаторите и по-късно открити на мястото на атаките.

По-рано прокуратурата в южния германски град Щутгарт потвърди, че е задържан 34-годишен мъж по подозрения в контрабанда на оръжия.

Германският вестник „Билд” писа, че задържаният е заподозрян за продажбата на четири оръжия на терористите, които убиха 130 души в Париж на 13 ноември.

Вестникът допълва, че оръжията, два автомата „Калашников”, създадени в Китай, и два автомата „Застава” М70 от бивша Югославия, са били продадени онлайн от мъжа на 7 ноември на купувач с „арабски акцент”.

Четири мейла, открити на телефона на задържания, показват, че той е поддържал контакт с „арабин в Париж”, разкрива още „Билд”. Изданието пояснява, че френски прокурори вярват, че оръжията са били използвани от парижките атентатори.