Президентът на САЩ почете жертвите на атентатите от 9/11 с предупреждение към талибаните, информира The Hill.

По време на церемония в Пентагона по повод 18 г. от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Доналд Тръмп размаха пръст на талибаните.

САЩ отбелязват 18 г. от 9/11

САЩ отбелязват 18 г. от 9/11

Роднини на жертвите се очаква да се съберат на Кота нула в Ню Йорк, докато президентът Доналд Тръмп планира да присъства на събитие в Пентагона

Американският лидер призна, че наскоро мирните усилия с талибаните в Афганистан са се провалили и обеща да отприщи безпрецедентна мощ срещу екстремистите, ако посмеят да ударят САЩ отново. Преди дни Тръмп обяви, че е отменил среща с талибаните заради атака, при която загина американски войник.

"Те са си мислили, че ще използват тази атака, за да покажат сила, но реално те показаха голяма слабост", каза Доналд Тръмп на събитието в Пентагона и добави, че САЩ "удариха нашия враг по-тежко от всякога" в четирите дни след отмяната на срещата.

Тръмп обяви преговорите с талибаните за мъртви

Тръмп обяви преговорите с талибаните за мъртви

Не виждал смисъл да възобновява усилията за постигане на споразумение

"Ако по някаква причина се върнат в нашата страна, ние ще отидем там, където са и ще използваме сила каквото САЩ никога не са използвали преди. Не говоря за ядрена сила. Ще им се случи нещо, което никога не са виждали", закани се милиардерът.

Президентът имаше предвид продължаващата война в Афганистан, която е в резултат от атаките на 9/11. Държавният глава отправи заплахата по време на 20-минутна реч пред Пентагона, където отвлечен самолет се разби и уби 184 души преди 18 г.

Доналд Тръмп похвали американските пожарникари, военнослужещи и всички цивилни за смелите им действия, помогнали за спасяването на пострадали по време на атаките.

Решението ще навреди най-много на САЩ, отговориха талибаните

Решението ще навреди най-много на САЩ, отговориха талибаните

Талибаните вярват, че в крайна сметка Вашингтон ще се върне на масата за преговори

По-рано Тръмп и Мелания запазиха мълчание по време на церемония на южната ливада в Белия дом в 8,46 часа, когато точно преди 18 г. пътнически самолет, American Airlines Flight 11, се забави в северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк. На събитието присъстваха роднини на жертви, оцелели и бивши държавни служители.

След това президентът пътува до Пентагона, за да участва в церемония по полагане на венец и произнасяне на реч.