Европейският съюз ще окаже всевъзможна поддръжка за възобновяване на мирния процес между Турските власти и кюрдите. Смятаме, че сега този процес е крайно необходим, заяви дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини, в навечерието на срещата на лидерите на ЕС и турския премиер Ахмет Давутоглу, предаде РИА Новости.

"За нас е важно да проведем пълноценен диалог по всички въпроси. Миграционната кризата с бежанците е една от темите, но има и други, включително новия импулс на преговорите за приемане на Турция в ЕС. Вие знаете, че работим над откритите глави.

Това включва също и новото попълнение от турските власти на основните въпроси като спазване на правата на човека, свободата на словото и бих отбелязала необходимостта от възобновяване на мирния процес с кюрдите", заяви Могерини преди срещата на върха ЕС-Турция.

По думите й: "Важно е да се вдъхне жизненост на този процес". "Евросъюзът може да окаже всевъзможна поддръжка за възстановяване на процеса за примирие с кюрдите", заяви тя. Могерини отбеляза, че сега това е важно за Турция, за региона и за ЕС.

За да спрат огромния поток от мигранти през морето, турските власти настояват за политически отстъпки от европейците. Преди срещата Давутоглу определи деня като „исторически“ за процеса по присъединяването на страната му към Европейския съюз и спомена миграцията само като един от важните за него въпроси, предаде БНР от Брюксел.

"Благодарен съм на всички европейски лидери за това ново начало, което поставя основите на нов процес в отношенията. Той е много важен за бъдещето на нашия общ дом Европа", заяви Давутоглу.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, каза, че очаква споразумение с Турция, което да доведе до значително намаляване на бежанския поток към Европа.

Гърция, която е сред противниците на турското членство в ЕС, този път очаква конструктивно сътрудничество, заяви премиерът Алексис Ципрас. "Уверен съм, че можем да направим важни стъпки в процеса по присъединяване. Но трябва да сме сигурни, че Турция ще направи онова, което се иска от нея за намаляване потока от мигранти, който е безпрецедентен от Втората световна война насам", каза Ципрас.

Контролът на външните граници обаче не зависи единствено от Турция, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Не можем да делегираме това задължение на никоя друга трета страна. Без контрол по нашите външни граници Шенген ще остане в историята", каза председателят на Европейския съвет.