Бъдещето на планетата е поставено на карта. Трябва да постигнем „световно и обвързващо” споразумение за климата.

Това заяви френският президент Франсоа Оланд на световната конференция на ООН за борба с климатичните промени COP21, чийто домакин е Париж.

Според него това е исторически ден, подчертавайки, че „в Париж ние ще решим бъдещето на нашета планета”.

Никога не е провеждана конференция с толкова много лидери от толкова много страни. Бъдещето на планетата и бъдещето на човешкия живот е пред риск.
Преди две седмици група фанатици донесе смърт на улицата. Не избирам между борбата срещу тероризма и борбата срещу глобалното затопляне. Трябва да оставим на нашите деца нещо повече от свят, свободен от терор, ние им дължим планета, защитена от бедствия и обитаема планета, изтъкна той пред повече от 150 световни лидери.

Не можем да приемем най-бедните страни да страдат най-много от климатичните промени, продължи Оланд, допълвайки, че развиващите се страни трябва да ускорят прехода към чиста енергия, подпомагани от развитите нации.

Оланд разкри три условия за успех: придържане към линията за намаляване на глобалното затопляне до 1,5-2 градуса по Целзий; солидарност към най-уязвимите страни; сключване на правно обвързващо споразумение.

Мое желание е лидерите да се срещнат в началото на световната конференция, за да придадат необходимия тласък, добави френският лидер. До 12 декември трябва да бъде постигнато споразумение в Париж. Почти всички държави на планетата приеха планове за борба с климатичните промени, подчерта Оланд.По думите му климатичните промени ще увеличат конфликтите, така че мирът е поставен на карта на конференцията във френската столица.

След Оланд думата взе генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Той призова за сключване на „световно, значимо и ясно споразумение” в Париж.

Генералният секретар очерта четири критерия за успех: споразумението трябва да бъде дълготрайно и в него да е заложена дългосрочната цел за понижаване на температурата в световен мащаб до под 2 градуса по Целзий; споразумението трябва да бъде динамично и да включва баланс между водещата роля на развитите страни и нарастващите отговорности на развиващите се страни; споразумение, което включва солидарност с бедните и най-уязвими страни; споразумението трябва да бъде надеждно – развитите страни трябва да спазват обещанията си за събиране на 100 милиарда долара на година до 2020 година.

Припомняме, от днес до 11 декември 195 държави ще се опитат да приемат план за намаляване на въглеродните емисии и предотвратяване на бъдеща екологична катастрофа. На конференцията участват близо 150 държавни глави, общо 40 хиляди официални лица, включително повече от 3 хиляди журналисти.