Време е да спрем да угаждаме на безотговорните неваксинирани, ако трябва платете им на хората да се ваксинират, без значение дали това е несправедливо спрямо тези, които вече са ваксинирани. Изисквайте да го направят като условие за работа или записване в училище. Направете каквото е необходимо - и последните седмици показаха, че ще предприемем подобни стъпки - за да овладеем пандемията, пише за The Washington Post Рут Маркъс, журналист наблюдаващ Министерство на правосъдието, Върховния съд и Белия дом, завършила Йейл и Юридическия факултет на Харвард, финалист за Пулицър 2007 г. 

Тези от нас, които се държат отговорно - носят маски и откакто ваксините станаха достъпни, се ваксинираха - не могат да бъдат заложници на онези, които не им пука или са твърде заблудени от дезинформация, дори за неща в техен интерес.

Колкото по-неудобен направим живота на неваксинираните, толкова по-добър ще бъде нашият собствен живот. По-важното е, че със сигурност по-малко хора ще умрат ненужно. Не можем да пренебрегнем факта, че Делта вариантът се предава дори от тези, които са напълно ваксинирани. "Войната се промени", потвърдиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията - CDC.

Президентът Байдън призна тази нова реалност с действията си в четвъртък. Той обяви, че федералните служители трябва да бъдат ваксинирани или с маски и да представят постоянно доказателства, че не са заразени, той призова частните работодатели да направят същото и той насърчи използването на федерални средства за да им се плати.

Байдън не стигна достатъчно далеч. Той трябваше да наложи по-строги изисквания за федералните работници и подизпълнители - без алтернатива за често провеждане на тестове. Той трябваше да изисква ваксини за авиокомпании и железопътни превозвачи. Той трябваше да наложи ваксини за армията, а не да го отлага, което може да продължи няколко седмици. 

Звуча ви раздразнена, така е и не съм сам. Очаквах с нетърпение да се върна в офиса си, макар и да не е на пълен работен ден, след няколко седмици. Сега, след като кметът на окръг Колумбия Мюриел Баузър разпореди отново маските в града, не знам как ще се случи горепосоченото. По-добре да сме в Zoom, виждайки лицата на другия, отколкото да сме с маски за осем часа или повече.

Джо Байдън намекна за нови рестрикции в САЩ заради пандемията

Джо Байдън намекна за нови рестрикции в САЩ заради пандемията

Не се разкриват нови подробности

Очаквах с нетърпение да отида на вечеря в ресторанти на закрито с приятели, да посетя синагогата, да възобновя реалния живот. Оценявах възможността да видя 86-годишната си майка без страх да я заразя, сега трябва да се тревожа отново, че ще се качи на самолет, за да ни посети, както планираше.

Докато пиша, един ваксиниран приятел изпрати съобщение, че е положителен. Той не е зле, но може да зарази други, които са по-уязвими. Това не е шега.

Разумно е, справедливо и най-вече законно да се засили натискът върху безотговорните. От това определение веднага искам да изключа някои хора: Ако имате медицинско състояние, което не позволява ваксинация, разбираемо сте извинени.

Ако имате наистина уважителна религиозна причина, също, въпреки че ми е трудно да си представя какво би могло да бъде това, коя религия не защитава някаква версия на Златното правило. За християните, да, Ватиканът обяви за вас, че е "морално приемливо" да се ваксинирате.

И като става въпрос за морално приемливо: Колко неприятно е това, че някои профсъюзи се съпротивляват на изискването за ваксини? Федералната асоциация на правоприлагащите органи, Американският съюз на пощенските работници и Американската федерация на учителите, която също представлява и здравни работници, настояват всяка една да е предмет на договаряне. Ами, не. Покажете малко лидерство. Просто кажете на членовете си да вземат и да се ваксинират - за здравето на техните колеги, ако не за тях самите.

Федералните съдии вече отхвърлиха оспорванията на изискването за ваксини от болниците и държавните университети. Комисията за равни възможности за заетост ясно даде да се разбере, че федералните закони за борба с дискриминацията не пречат на работодатели да изискват доказателства за ваксинация.

Службата за правни съвети на Министерството на правосъдието стигна до заключението, че федералният закон "не забранява публични или частни организации да налагат изисквания за ваксинация", за ваксини дори на етапа за спешна употреба.

Преди век, балансирайки напрежението между индивидуалните свободи и обществената безопасност, Върховният съд потвърди правото на щатските и местните власти да прилагат задължителните закони за ваксинация.

"Във всяко добре подредено общество, натоварено със задължението да съхранява безопасността на своите членове", пише съдията Джон Маршал Харлан, "правата на личността ... понякога могат, под натиска на големи опасности, да бъдат подложени на такова ограничение, да бъдат прилагани разумни разпоредби, както може да изисква безопасността на широката общественост."

Тогава голямата опасност бе епидемия от едра шарка. Днес това е глобална пандемия от COVID-19. "Безопасността на широката общественост" изисква "разумен" отговор днес, точно както през 1905 г.

Байдън вижда пандемия на неваксинирани, милиони федерални служители трябва да се ваксинират

Байдън вижда пандемия на неваксинирани, милиони федерални служители трябва да се ваксинират

Няма да има уволнени, който откаже - тестове, дистанция, маски и ограничения за пътуване