Вчера отстраненият преди месец старши треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов подаде молба до Арбитражната комисия на БФС срещу уволнението си. Въпреки огромното си разочарование от прекъсването на контракта му легендарният играч и наставник на ЦСКА говори спокойно пред “7 дни спорт” за проблемите на своята професия.

- Паро, би ли разяснил как всъщност стана отстраняването ти?

- Връчиха ми някаква измислена заповед, според която заради промяна в ръководството на клуба взаимоотношенията ни с ЦСКА се прекратяват. Тъпотия някаква, измислили някакъв член, който го няма в Кодекса на труда. А толкова е лесно поне да си купиш тази книга и да я понаучиш. Вече се съветвах с адвокати, те са категорични - имам перфектен договор до края на юни тази година. В него има опция, че ако станем шампиони или спечелим купата - ще получа специална премия, а и до 15 юни контрактът ми може да бъде удължен. Затова ще заведа дело за пропуснати ползи до 2003 година. Ще съдя ЦСКА до дупка! Не е въпросът до парите, а заради факта, че не ми позволиха да си свърша работата докрай.

- Не вярвам в ЦСКА да няма професионалисти, които да познават законите и трудовоправните отношения!

- Наистина шефовете са добри бизнесмени, но футболът не е тяхната стихия. Оставили са този ненормалник Марковски да управлява от тяхно име, това е трагично и съсипва най-великия ни клуб рекордьор! Този артист, който не разбира, че е футболен аматьор, се изживява като част от легендата за ЦСКА. Освен че е тъжно, това обижда хора като мен и бившите ми съиграчи, дали голяма част от живота си за идеята да станем най-добрите не само в България. Затова на заповедта за отстраняването ми всички юристи дълго ще им се смеят.

- Старши тре-ньор ли е наследникът ти Симони?

- Без моето съгласие да напусна нов човек не може да заеме този пост, така е по футболните ни закони. Сега искат да махнат длъжността, да я трансформират в нещо друго. Друго ми е интересно - защо италианецът ще получава 10-12 пъти по-голяма заплата от българите, които са наставници на най-добрите ни тимове? Да не е извънземен, след като ще работи с моя състав, с играчите, на които аз разчитах?

- За какво най-много съжаляваш?

- Онези, които ме познават, разбират, че не става дума толкова за парите, които губя. Те не са чак толкова много. Просто аз си имам договор, свърших половината работа от него. При това черната работа, която изискваше много усилия. Стигнах до по-леката половина, обаче не ми позволиха да продължа.

- Колегата ти Ангел Колев, който бе уволнен почти по същия начин в Локомотив (Сф), също очаква арбитража и не вярва, че някой ден футболните треньори у нас ще бъдат уважавани!

- Разбирам моя приятел, треньорите сме незащитена територия у нас. Началниците ни имат за втора ръка хора защото не сме сплотени. Затова и ни изхвърлят, а привличат чужденци, които често са недоразумения в занаята. Не може наемниците от Изток и Запад да си взимат всичко по договора и когато тотално се провалят, а нас кучета ни яли. Това отношение убива не само вярата на треньорите ни, но и тяхното самочувствие. А то е част от успеха. Вече 10 години ни подхвърлят оттук-натам, на парцали ни превърнаха! Но вече не сме 1991 г., други са нещата и ако трябва - може и профсъюз да си направим. Твърдо ще воюваме за правата си.

- Не се ли страхуваш, че може да пострадаш в тази война?

- Няма да ме уплашат, докрай ще се явявам на делата и арбитражите. От ЦСКА лично не са ме заплашвали. Подочух от странични хора, че трябва да внимавам, за да не ми се случи нещо. В България всичко е възможно, обаче аз не се притеснявам. Ако трябва някой треньор да умре за общата кауза готов съм! На Запад с едно ръкостискане решават всички проблеми, а ние дори договорите не зачитаме. Имам контракт черно на бяло, но някои казват на черното бяло.

- Чувстваш ли се предаден от ЦСКА?

- Не, нашият велик клуб винаги ще е всичко за мен. Но отделни личности предават голямата кауза. Не може пресаташето Марковски да решава неща, към които ако посегне в Реал или в Байерн - веднага ще се окаже уволнен. Тази смешна организация предизвиква тъжен плач у специалистите и води до разочарования за феновете ни. Вършехме си работата както трябва, понякога и в движение. И отделни грешки не ни обричаха в битката за титлата с Левски и Литекс. Научих слабостите на всички, знаех как да ги преодолеем, отстранихме доста късно видени грешки. Остана ни довършителната работа, а ме изхвърлиха, това не мога да понеса. При това действах в условия, които далеч не бяха идеални, но въпреки това се справихме с физическата и с тактическата подготовка. Вече бях 200% убеден, че титлата е наша Затова ще се боря докрай срещу нелегитимната заповед за отстраняването ми.

- Ще се зарадваш ли, ако ЦСКА стане шампион със Симони?

- Разбира се. Италианецът е професионалист, а и получи от мен сериозен потенциал. Но скоро ще се убеди, че на мачовете у нас положението е съвсем различно, отколкото в родината му. Не мога да преглътна обаче друго - ЦСКА взе да прави треньорски смени на всеки 6 месеца и това не спира! Та даден наставник трябва поне година да работи, за да наложи принципите и стила си. Чудно ли е тогава защо вече 4 години не сме шампиони? По този път, ако вървим и утре, Европа ще си остане мираж за ЦСКА. Тъкмо това не мога да понеса.
7 дни спорт