Бъдещият посланик на Република Македония в София е получил агреман от българската страна.

Според кореспондента на БНР, външният министър на Македония не е съобщил името на новия посланик у нас, но е станало ясно, че това е известният интелектуалец, режисьор и публицист Любиша Георгиевски. Очаква се до началото на октомври той да пристигне в България.

Междувременно българското Външно министерство вчера внесе протест пред македонското посолство в София срещу задържането на много български тежкотоварни автомобили на граничния пункт Блаце. В нотата се казва, че български превозвачи се жалват от това, че биват спирани предимно автомобили, които превозват стоки за Косово. Българската страна понася значителни загуби в тези случаи, се посочва в нотата, и българските власти могат да предприемат контрамерки срещу македонски превозвачи, ако случаите на задържане на български камиони за Косово продължат.

Според кореспондента на БНР, все още няма видима промяна в обстановката при граничния пункт Блаце, където колоната от чакащи тежкотоварни камиони е близо 5 километра, а шофьорите са лишени от елементарни битови условия.