Сънародниците ни, които живеят в Истанбул, празнуват патронния празник на уникалната българска църква "Свети Стефан". За празника в църквата дойдоха много българи, сред които и генералният консул на България, Бранимир Младенов, служители от генералното консулство и туристи. По случай Стефановден беше отслужена празнична църковна служба от двамата български свещеници в Истанбул.

Църквата "Свети Стефан" се отваря за посетители само на Стефановден, тъй като е в лошо състояние и има големи пукнатини, които създават опасност от срутване. През новата година обаче предстои да започне ремонтът на сградата. Вече са осигурени необходимите разрешения от турска страна. Това съобщиха официални турски представители. Българската страна е осигурила средствата, които са необходими за реконструкцията - около 75 000 долара.

Това е единствената в света църква с желязна конструкция. Тя е на повече от 102 години е и е ценен паметник на българското културно историческо наследство. Тя е включена в междуправителствената спогодба за опазването на културно-историческото наследство в България и Турция.