В резиденция Бояна стартира обществено-политически форум за противодействие на корупцията под надслов "Чисто бъдеще". Организатор на форума е Коалиция 2000, създадена през 1997 г. с цел ограничаване на корупцията в българското общество чрез партньорство между държавните институции, неправителствени и международни организации, осъществяване на система за мониторинг на корупцията и антикорупционна информационно-образователна кампания.

Форумът беше открит от Огнян Шентов, директор на Центъра за изследване на демокрацията. Председателят на ПГ на СДС Екатерина Михайлова припомни, че борбата с корупцията е една от основните точки в Декларацията за национално съгласие, приета от XXXVIII-то Народно събрание.

Според вицепремиера Александър Божков отпадането на изкуствените задръжки от един фалшив морал от последните 50 години са в основата на корупцията в българското общество и промените в законите и нормативните актове няма да бъдат достатъчни за преодоляване на корупцията, ако не се промени моралът на всеки един от нас. Г-н Божков изказа също опасение от фиксирането на темата “корупция” в медиите, което може да доведе до внушение, че корупцията е навсякъде и сякаш е безсмислено да се борим с нея.

Димитър Бъчваров, началник отдел "Структурна реформа" в МС ще представи план за противодействие на корупцията, наречен от организаторите "Чисто бъдеще".