Главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Славчо Босилков е подал оставка. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството. В четвъртък - 30 август, министърът на вътрешните работи Георги Петканов ще внесе в Министерския съвет предложение на поста да бъде назначен Бойко Борисов. Ако кандидатурата му бъде одобрена от правителството, Петканов ще предложи на президента да издаде указ за назначаване на Борисов за длъжността главен секретар на МВР.

Министър Петканов вече е предложил на държавния глава кандидатурата на Борисов за предварително съгласуване и президентът е одобрил посочения кандидат, допълват от МВР.

Бойко Борисов е създател и ръководител на охранителната фирма "Ипон", която се грижи за сигурността на Симеон Сакскобургготски и членове на семейството му при всичките им посещения в България от 1996 година насам. "Ипон" пое охраната на бившия държавен ръководител Тодор Живков след свалянето му от власт. В момента охранителите се грижат и за сигурността на петролопроводите на "ЛУКойл-Нефтохим". Бойко Борисов е завършил факултета по "Пожарна и аварийна безопасност" към Висшата школа на МВР в Симеоново. След това е служил в национална служба "Пожарна и аварийна безопасност".