“Булгаргаз” е предал снощи в Комитета по енергетика разчети за цените на природния газ през следващата година. Държавното газово дружество предлага в разчетите цените на природния газ да се намалят. Предлаганото намаление е резултат от падането с 5 процента на вносното мито и с 2 процента на ДДС. Сега действащата методика за изчисляване на цената на природния газ позволява да се осъществи планираното намаление, заяви шефът на “Булгаргаз” Кирил Гегов. Очаква се новата цена да е по-ниска от преференциалните цени, по които се доставя газ на торовите заводи.

Потреблението на природен газ у нас през годината ще възлезе на 4 милиарда кубически метра, което е с 8 на сто по-малко от миналата година. Прогнозите за следващата година сочат продължаващо свиване на потреблението. Въпреки това се очаква държавното газово дружество да завърши годината с положителен финансов резултат.

От “Булгаргаз” съобщиха, че на 14 декември е било подписано споразумение с “Топенерджи” – дъщерна фирма на руския газов концерн “Газпром”, с което са уточнени графикът на доставките за следващата година и условията за плащане.