Легендарният играч и треньор на ЦСКА Димитър Пенев не спира да се вълнува около проблемите в любимия му клуб, макар сега да е главен мениджър на конкурента Литекс. Стратега не пропусна и вчера да навести старите си приятели и колеги, които работят на базата “Червено знаме”.

- Пена, не изглеждаш изненадан от последния гаф на ЦСКА - загубата от Локо в Надежда?

- Сега съм далеч от събитията в кухнята на ЦСКА, работя за Литекс, но не мога да спра да се интересувам и да мисля за Армията, където мина по-голямата част от живота ми. Разбрах, че тимът на Симони е бил много слаб, изглеждал е много зле срещу Локомотив. Това е много учудващо, защото уж италианецът е прочуто, гръмко име, а пък отборът му играе Ганкиното. А Симони дойде с големи обещания.

- Но изгони Любо Пенев и Данчо Лечков по същия начин, по който навремето се разправиха и с теб!

- С тях било зле, ама без двамата стана още по-зле и ЦСКА взе да пада и от противници, които са в долната част на класирането. Явно причините за батака в клуба са вътрешни, но не са във футболистите. За мен основната слабост е от ръководния екип. Толкова директори се смениха в ЦСКА, а оправия и титли няма. Нито Стойне Манолов, нито Евгени Горанов изпълниха заканите си да върнат известния на цяла Европа тим на първото място.

- Всичко това е странно, при положение, че играчите са осигурени финансово.

- Така е. Навремето ние взехме за полуфинала за КЕШ срещу Интер по 25 лева. При това министърът на отбраната подписа специална заповед, защото по статут тогава в ЦСКА за равни мачове пари не се полагаха! Когато станах пък треньор на отбора след прекръстването ни на ЦФКА Средец, пътувахме с допотопен автобус, но Емо, Ицо и Любо вкарваха гол след гол. За годишнината от победата срещу Ливърпул никой от шефовете не ни уважи. Нещата няма да се променят, докато в ЦСКА не се намери някой, който да има смелостта да поема отговорността и да носи загубите на гърба си.

- Сътресения има във всеки отбор, в Литекс също имаше малка криза?

- Но шефът ни Гриша Ганчев реагира много бързо и затова веднага излязохме от неприятното положение. В Литекс който бърка в съществените неща, веднага си отива, а в ЦСКА всички се покриват зад най-невинния.

- Ще се променят ли нещата в Борисовата градина на плейофите?

- Слабите ще стават още по-слаби, щом вече ще играят само помежду си. Сега поне мачовете с лидерите ги караха да надскочат себе си, но занапред в Стара Загора например няма да гостуват Левски, Литекс или ЦСКА.