Европейският съюз ще подпомогне със 750 000 евро от програмата TEN-T проект за проучване възможността от свързване чрез железопътна линия на редица морски и речни пристанища в североизточната част на Гърция и България. Целта е за създаването на мултимодулен товарен коридор, обслужващ Егейско море, Черно море и река Дунав, съобщава преслужбата на Европейската комисия.

В рамките на проекта „Sea2Sea", който е избран за финансиране по годишната покана за представяне на предложения TEN-T, ще бъде разработена концепцията за коридор „Sea2Sea" чрез свързване на гръцките пристанища по Егейско море и българските пристанища по Черно море с железопътна линия и по този начин осигуряване на алтернативен маршрут на претоварения Босфор. Освен това ще се анализира възможността за връзка с речните пристанища на Дунава.

Проектът ще проучи възможностите за разработване на такъв коридор и начините за привличане на общественото внимание и заинтересовани участници в проекта. Ще се определят основните градивни елементи за реализирането на коридора, както и план за увеличаване на конкурентоспособността на коридора след пускането му в действие.
Проектът ще бъде осъществен от Изпълнителната агенция за транс-европейска транспортна мрежа, а крайният срок за изпълнението му е краят на 2014 година.