Министърът на околната среда и водите Евдокия Манева се срещна с кметовете от Бургаския регион. На срещата са обсъждани въпроси, свързани с опазването на околната среда от замърсяване с различни видове отпадъци. Екоминистерството не е доволно от чистотата на плажните ивици, заяви министър Манева. Обсъжда се вариант на концесионерите на плажната ивица да се възложат грижите по почистването на плажовете още от пролетта. Министерството на околната среда и водите ще обяви национална програма за управление на отпадъците с конкретни ангажименти на отделните ведомства. Очаква се нелицензираните сметища да бъдат ликвидирани и да се създаде национален център за третиране на опасните отпадъци.

Кметовете от региона настояха плажовете да преминат изцяло на общинско управление, за да може приходите от тях през лятото да постъпват в общинските бюджети. Много от арендаторите все още не са се издължили.

Министър Манева призова кметовете да завишат контрола и санкциите срещу големите замърсители в общините. През февруари следваща година предстои нова среща, на която ще се обсъдят възможностите за отпускане на финансова помощ от екологичното министерство за изпълнение на конкретни общински проекти.

Евдокия Манева откри и нови съоръжения в пречиствателните станции на Бургас и Равда.