Фонд “Земеделие” ще открие кредитна линия в размер на 6 милиарда лева. От нея ще се отпускат стокови кредити във вид на азотен тор – карбамид от “Химко” – Враца. Кредитната линия се открива поради слабата продуктивност на обработваемите площи и ще стимулира производителите на ечемик, пшеница, царевица за зърно и слънчоглед.

Земеделските производители вече няма да са задължени да продават договорираното количество зърно на регистрираните в земеделското министерство търговци – изкупвачи, гласи друго решение на фонда. Това ще даде възможност на производителите да продадат тазгодишната реколта на избрани от тях търговци в подходящ момент и на изгодни за тях цени.

Фондът удължи срока за използване на финансовата линия за съхранение на хлебната пшеница до 31 март 1999 година. Субсидията остава 2000 лева на тон, но ще може да се съхранява и пшеница от 3 група по БДС. Удължи се и срока за отпускане на първия транш по преференциалната кредитна линия за производство на хлебна пшеница, реколта 1999 година, до края на януари следващата година.