/БУЛНЕТ/. Германският "Хамбургер" и италианският "Ювентус" (Торино) завършиха наравно 4:4 в най-зрелищния мач от първия кръг в предварителните групи на Шампионската лига по футбол, игран късно снощи. Водени от световния и европейски шампион Зинедин Зидан, футболистите на "Старата госпожа", които са европейски клубни шампиони за 1996 година, поеха инициативата с началния съдийски сигнал. Още в 6-та минута те успяха да открият резултата след отлично изпълнен от Алесандро Дел Пиеро ъглов удар, пас на френския плеймейкър и точен удар с глава на хърватския национал Игор Тудор. Последва мигновена реакция от страна на домакините, които чрез аржентинеца Родолфо Кардосо и ганаеца Антони Йебоа създадоха опасни положения пред вратата на Ван дер Сар. В 17-та минута "хамбургерите" отбелязаха изравнителен гол от пряк свободен удар, като негов автор стана именно Йебоа. Последва отново преса на футболистите в черно-бели екипи, довела до ново попадение за "Ювентус". Този път името си сред голмайсторите записа Филипо Индзаги (36-та минута). До края на мача "Пипо" заби още два гола в 52-та и в 87-та минута от дузпа. За "Хамбургер" пък се разписаха иранецът Мехди Махдавикия в 65-та, вратарят Ханс-Йорг Бут в 72-та от дузпа и Нико Ковач в 82-та минута.

Добър старт в Шампионската лига направиха английският "Манчестър Юнайтед" (група G), испанският "Барселона" (група H) и италианският "Милан" (група H).

"Червените дяволи" направо отчаяха белгийския "Андерлехт", побеждавайки го с категоричното 5:1. Още на полувремето островитяните вече водеха с 3:0 с голове на Анди Коул (15-та), Ървин (32-ра от дузпа) и Шерингам (42-ра). През вторите 45-минути Коул се разписа още на два пъти и така се отчете с хеттрик (50-та и 72-ра). Почетното попадение за "Андерлехт" заби Колер в 50-та минута.

"Барселона" пък унизи английския "Лийдс" с 4:0. Така каталунците доказаха, че са сериозни претенденти за най-престижния европейски клубен трофей във футбола. "Непобедими сме на "Ноу Камп", заяви преди мача защитникът Абелардо. И се оказа прав. Превъзходството на домакините бе тотално и те не дадоха никакъв шанс на съперниците си от Острова. Така не бяха оправдани очакванията, че този двубой ще се превърне в дербито на първия кръг от предварителните групи. Голмайстори за "Барселона" станаха бразилецът Ривалдо (10-та) и холандците Франк де Бур (21-ва) и Патрик Клуиверт (75-та и 84-та).

Другият фаворит в група "H" се очертава да бъде италианският "Милан". Късно снощи "червено-черните" победиха на собствения си стадион "Сан Сиро" турския "Бешикташ" с 4:1. Два гола отбеляза украинското острие Андрей Шевченко (45-та от дузпа и 76-та), а по един добавиха Коку в 36-та и Бирхоф в 44-та минута. Единственият гол за "Бешикташ" вкара националът Тайфур в 20-та минута от дузпа.

Победи с по 3:1 в първия кръг на Шампионската лига постигнаха съставите на "Байерн" (Мюнхен) като гост на "Хелзингборг" и "Розенборг" срещу "Пари Сен Жермен". Шампионът на Испания "Депортиво" (Ла Коруня) успя да вземе само една точка при гостуването си на гръцкия "Панатинайкос" (1:1), а ПСВ "Айндховен" малко изненадващо спечели срещу коравия "Динамо" (Киев) с 2:1.