/БУЛНЕТ/. Чешкият “Спарта” /Прага/ изненадващо оглави временното класиране в група “H” на Шампионската лига по футбол, след като късно снощи в мач от третия кръг наниза четири гола във вратата на холандския “Фейенорд”.

Домакините бяха допълнително улеснени от изгонването на защитника Улрих ван Гобел, който в 37-та минута получи втори жълт картон. Владимир Лабант реализира дузпата, отсъдена за съприкосновението на ван Гобел с Либор Сионку. Преди това Лукас Хартиг откри резултата в 24-та минута. След почивката чешките футболисти още два пъти огорчиха вратаря на “Фейенорд” Едвин Зотебир. Първо това стори Марк Кинцл в 71-та минута, а после и Радислав Михалик, който три минути преди изтичането на редовното време засече пас на Иржи Ярошик и оформи крайното 4:0.

В другия мач от групата футболистите на “Спартак” /Москва/ загубиха от “Байерн” /Мюнхен/ с 1:3, въпреки че на три пъти удариха гредите на вратата на Оливер Кан. Мачът се игра пред 30 000 зрители на подгизналия от непрекъснатия дъжд стадион “Лужники” в руската столица. Гостите можеха да открият резултата още в 9-та минута, когато Василий Баранов закъсня да покрие Хасан Салихамиджич, босненският нападател преодоля вратаря на “Спартак”, но удари гредата. Балканецът се реваншира за пропуска си девет минути по-късно, като с глава се разписа за 0:1. В 42-та минута с мощен удар от около 35 метра бразилският легионер на “баварците” Джоване Елбер направи авансът им още по-убедителен.

След това “Спартак” се активизира в атака, в резултат на което гредите на “Байерн” бяха разтресени на три пъти /след удари на Ананко, Бесчастних и защитник на мюнхенци/. Двадесет минути след подновяването на играта московчани все пак върнаха един гол чрез Василий Баранов. Радостта им обаче не бе за дълго. След още 10 минути, при една контраатака на “Байерн”, Джоване Елбер записа на своята сметка дубъл, довеждайки нещата до 3:1.

Класиране в група “Н”: отбор/мач/поб/рав/заг/гол.р/точки

1.Спарта 2 1 1 0 4:0 4

2. Байерн 2 1 1 0 3:1 4

3. Спартак 2 0 1 1 3:5 1

4. Фейенорд 2 0 1 1 2:6 1