Три дни преди да навърши 60 години, Боян Радев сбъдна една от мечтите си. Националният исторически музей (НИМ) откри зала “Дарения на Боян Радев”. В нея са събрани 60 уникални паметници на културата от римската и възрожденската епоха.

Особено ценни, а според специалистите – безценни, са оброчните плочки от светилищата на богинята Артемида, както и римски каменни надгробни портрети от долината на Средна Струма. Според директора на НИМ проф. Божидар Димитров, общата стойност на дарението е около 250 хиляди долара.

В продължение на десет години Боян Радев е събирал и изкупувал тези уникални паметници, като някои от тях са откупени от иманяри, буквално преди да бъдат изнесени зад граница.

Експонатите имат изключителна стойност за науката, особено тези с надписи, чието разчитане ще хвърли ценна светлина върху етническия състав на населението в Струмската долина, поселищната мрежа и храмовете на античните богове в тази област.

Любопитно е да се проследи и представата на древните, понякога и неуки майстори, за богинята Артемида. В каменните ритуални изображения на богинята личи едно стриктно спазване и страх пред каноните на култа, примесено с характерните особености, внасяни от личната трактовка на всеки отделен майстор.

Останете истински българи, гордейте се с България. С тези думи олимпийският шампион Боян Радев покани десетките си приятели и близки, събрали се в НИМ, да прекрачат за първи път “прага” а залата, събрала резултатите от десетгодишния му колекционерски труд.

Откриването на дарителската зала се превърна в своеобразно светско събитие. Звезди на българския спорт от близкото минало в лицето на Сашо Томов, Атанас Голомеев, Нонка Матова, настоящи и ексминистри и депутати – всички бяха дошли да поздравят своя приятел Боян Радев.