Професор Ивайло Знеполски, председател на комисията по избора на носителя на новоучредената награда “Паисий Хилендарски”, обяви предложените за наградата дейци на културата и изкуството. Комисията, в чийто състав влизат още проф. Богдан Богданов, проф. Снежина Панова, проф. Елена Тончева, Димитър Коруджиев, Мария Василева и Панайот Денев, на първото си заседание е взела решение, процедурата около наградата “Паисий Хилендарски” да бъде публична. Това решение дава възможност да бъдат съобщени имената на 27 кандидати. Сред тях са Вера Мутафчиева, Йордан Радичков, Генчо Стоев, Георги Данаилов, проф. Милена Цанева, проф. Минчо Минчев и други.

Пред агенция “news. bg” професор Знеполски изрази задоволството на комисията от посланията, които генерира учредяването на тази награда. Тя дава възможност българският човек да разфокусира представите си за културния ни живот, заяви Ивайло Знеполски. Той каза също така, че основният проблем пред комисията ще бъде формулирането на критериите, по които ще бъде определен носителя на тазгодишната награда “Паисий Хилендарски”. Въпросът, който стои е съизмерими ли са изкуствата, допълни проф. Знеполски, спорът между видовете изкуства не трябва да се пренася и по време на заседанията на комисията.

Носителят на наградата ще стане известен на 1 ноември – денят на българските будители, когато министър председателят официално ще извърши награждаването. Според Ивайло Знеполски, в списъка с предложените имена има сериозни липси и те се дължат на механизмите, които блокират културното пространство и дейността на самите организации, направили своите предложения. Много е важно първият носител на тази награда да е фигура, което да легитимира, да даде авторитет на инициативата, каза в заключение проф. Знеполски.