В един от малкото си мачове като титуляр този сезон Солскяр направи хеттрик за победата с 4:0 над Болтън онази вечер. За последен път норвежкият нападател бе вкарвал повече от три гола срещу Евертън през декември 1999 г. Тогава той се разписа 4 пъти, а Юнайтед победи с 5:1. След мача с Болтън Солскяр даде интервю за английските медии.

- Колко важна бе победата над Болтън?

- Смятам, че трябваше да спечелим на всяка цена след двете поредни загуби. Един мач обаче няма никакво значение. Трябва ни добра серия от седем-осем мача, за да сме сигурни, че ще останем на върха и през април.

- Вече имате 13 гола този сезон, но не се ли притесняватe от ротационната политика на сър Алекс Фъргюсън?

- Знам, че е трудно с този голям състав, който имаме, затова нямам нищо против от време на време да седя на пейката.

- Носи се слух, че сте член на норвежкия фенклуб на Ливърпул. Вярно ли е това?

- Едно време бях член. Но пораснах и поумнях. Гледах Кени Далглиш и другите играчи от неговия отбор. След известно време спрях да се интересувам от английския футбол но след като пораснах още малко, отново намерих смисъл в него.

- С изненада откриваме, че сте вкарал само два гола срещу Ливърпул. Смятахме, че са много повече.

- Много хора казват това. Всеки си мисли, че винаги вкарвам срещу Ливърпул. Тези голове, които съм отбелязал срещу тях, обаче бяха много важни и хората си ги спомнят най-добре.

- Най-красивият бе за Купата на Англия в сезона, в който направихте требъл, нали?

- Снимка на този гол е закачена на балкона в Керингтън (тренировъчната база на Юнайтед - бел. ред.) и дори може да видите радостта на хората зад вратата. Победата означаваше много за нас, още повече че беше срещу Ливърпул и за Купата на Англия.

- Отбелязахте страхотен гол и срещу Астън Вила за купата в началото на този месец. Харесва ли ви да докарвате привържениците до ръба на сърдечния удар?

- Станахме известни с това, че сами си правим мачовете тежки и играем вълнуващ футбол. Но какво от това? Мачът срещу Вила бе невероятен!

- Носи ви се славата на играч, който бележи към края на мачовете. Каква е тайната?

- Не знам дали има някаква тайна. Срещу Вила губехме 0:2, трябваше да им скочим. Може би в такива ситуации всеки от нас започва да дава най-доброто от себе си.

- Бяхте ли особено доволен, че вкарахте срещу Петер Шмайхел на “Вила Парк”?

- Не особено, защото на вратата бе именно Петер. Но пък бях доволен, тъй като голът падна в най-подходящия момент. (Солскяр вкара за 1:2 в 77-ата мин, след това Ван Нистелрой отбеляза два и Юнайтед би 3:2 - бел. ред.) Ако бяхме изчакали още пет минути, вероятно нямаше да си повярваме, че можем да спечелим. Ние обаче знаехме, че 13 минути преди края шансовете ни са реални.

- Рууд е в невероятна форма, нали?

- Счупи всякакви рекорди.

Страхотно е да играеш с Рууд освен това донесе много неща в отбора. Станахме по-добри, той също. Рууд непрекъснато учи английския футбол.

- Първият ви сезон в Юнайтед не беше много лош - 19 гола в 45 мача. Бяхте ли изненадан от себе си?

- Бях. Дойдох от Мьолде, където играх година и половина. Преди това ритах като аматьор в трета дивизия. Шефът (сър Алекс Фъргюсън - бел. ред.) каза, че съм инвестиция за бъдещето и че около Коледа мога да опитам малко от футбола в първия отбор. След това обаче Анди Коул получи контузия за съжаление и изведнъж се оказа, че ни липсват нападатели. Получих шанс и се възползвах от него - вкарах с едно от първите си докосвания до топката.

- След това винаги бележите по около 15 гола на сезон. Това ли е средната стойност, от която сте доволен?

- Не всичко в този отбор опира до вкарването на голове. Като нападател феновете те оценяват по броя на головете. Много голяма част от футбола обаче е и това, да задържаш топката и да подаваш на другите да вкарват, което е много важно. Не можеш да мислиш само за головете. Смятам, че в последните два сезона подобрих много неща от играта си като цяло

- Все още ли сте запален по сърфирането в Интернет? Какви сайтове посещавате?

- Най-често чета норвежките вестници. За да се информирам какво става в родината ми.

- Търсил ли сте нещо в Интернет със своето име? Има няколко сайта, посветени на вас.

- Не, никога не съм правил това, но може би е трябвало! Аз обаче не съм такъв човек. Ако четеш за себе си, можеш да се натъкнеш на прекалено много хвалби или критики. Футболът не е черно или бяло, ти не си герой или грешник. Просто искаш да играеш футбол доколкото можеш.

- Има много сайтове със снимки от Барселона (финала за Шампионската лига, в който Юнайтед би Байерн с 2:1. Шерингам вкара за 1:1 в 90-ата, Солскяр отбеляза секунди по-късно - бел. ред.). Някой говорил ли е за нещо друго с вас освен за онази вечер?

- Двама-трима привърженици дойдоха при мен и ми благодариха за онзи момент. Всъщност обаче аз съм този, който трябва да благодари на всички за цялата подкрепа, която ми оказваха през годините. Феновете бяха страхотни към мен. Онази вечер бе специална за мен и за тях, но ще си спомням за нея, когато се откажа от футбола

- В друг сайт пък има списък с песни, посветени на вас. Имате ли си любима песен?

- Наистина ли има такъв сайт? Всъщност може малко да се смутиш, когато седиш на пейката и феновете започнат да скандират името ти. Когато си на терена обаче, става ти готино да чуеш подкрепата им и песните. Обичам всички песни!

- Сигурно е невероятно да чуеш как 67 хиляди души скандират твоето име! Това вдъхва ли ви повече сили?

- Страхотно е! Това означава, че съм сторил нещо правилно на терена, а това ми е работата. Надявам се да запазя доверието на феновете към мен, защото и това е важна част от футбола.

- Има още един сайт - на “Лондон Байбъл Колидж”, колкото и странно да ви се вижда. Там има цяло есе за червения картон, който получихте срещу Нюкасъл преди години. Цитат: “Циничното и подкосяващо влизане на Оле Солскяр е още един симптом на обществото, което не цени нищо освен печалбата.” Малко преувеличено, нали?

- Печалбата бе последното нещо на ума ми! Исках да отнема топката, но съм нападател, а понякога ние правим лоши влизания. Спринтирах близо 70 метра и бях малко уморен.

- Как се почувствахте, когато, след като ви изгониха, феновете станаха на крака и ви аплодираха?

- Странно. Това бе първият ми червен картон и надявам се последният. Бях аплодиран за жертвата, която направих, но честно да ви кажа, не бе много спортсменски от моя страна.

- Да се върнем на Ливърпул. Много ли са популярни в Норвегия?

- Много.

Ливърпул и Юнайтед са най-популярните отбори в Норвегия

Може би защото Ливърпул печелеше титлите през 80-те, а сега децата израстват, като гледат как Юнайтед става шампион. А норвежците като мен, Рони, Хенинг и Ейрик помагат за популярността на английския футбол.

- Бяхте ли изненадан, че Ливърпул върна Никола Анелка в Англия?

- Винаги се изненадваш, когато стават подобни неща, но не се чудя, че те решиха да вземат такъв добър играч. Всеки отбор би използвал шанса да привлече футболист като него под наем, когато има недостиг на нападатели. А това стана с продажбата на Фаулър. Анелка е добро попълнение в Ливърпул.

- Може ли той отново да има успехи?

- Всъщност именно Анелка ни попречи да спечелим титлата през 1997/1998 г. Той вкара толкова много важни голове за Арсенал и се надявам този път да не повтори това.

- Смятахте ли в началото на сезона, че Ливърпул ще бъде един от основните конкуренти на Юнайтед за титлата?

- Винаги следиш отборите като Ливърпул, Лийдс, Арсенал и Челси. Често има една-две изненади, тази година това е Нюкасъл. Смятам обаче, че основният ни съперник този сезон е Арсенал. Откакто дойдох в Англия, винаги с тях се борим. Никога обаче не можеш да зачеркнеш Лийдс, Челси и Ливърпул.