Президентът на Републиката Петър Стоянов изпрати писмо до министър-председателя, с което настоява да му бъдат предложени за награждаване с орден "Стара планина" - първа степен 16 български граждани, за извънредно големите им заслуги към Република България, във връзка с навършване на годишнини от рождението им и по повод новото хилядолетие.

Сред имената личат тези на Георги Марков – посмъртно, за яркия му принос към българската литература, драматургия и публицистика и за изключителната му гражданска позиция и противопоставяне на комунистическия тоталитарен режим. Ружа Делчева - за изключителния й принос в областта на българското театрално и филмово изкуство и по повод 85 години от рождението й. Валери Петров - за извънредно големите му заслуги в областта на поезията, превода, кинодраматургията и по повод 80 години от рождението му. Борис Димовски - за изключителния му принос в областта на българското изобразително изкуство и по повод 75 години от рождението му. Георги Калоянчев - за изключителните му заслуги в областта на българското филмово и театрално изкуство и по повод 75 години от рождението му. Иван Кондов - за изключителния му принос към българското театрално и филмово изкуство - като актьор, режисьор и педагог и по повод 75 години от рождението му. Георги Черкелов - за изключителните му заслуги в областта на българското театрално и филмово изкуство и по повод 70 години от рождението му. Димитър Паница - за особено големите му заслуги за развитието на журналистиката, за приноса му за утвърждаването на гражданско общество в България и по повод 70 години от рождението му.

Людмил Георгиев - за извънредно големите му заслуги в областта на българското музикално изкуство - като музикант, автор на книги, популяризатор на джаза, педагог и по повод 70 години от рождението му. Наум Шопов - за забележителния му принос в областта на българското филмово и театрално изкуство и по повод 70 години от рождението му. Емил Димитров - за извънредно големите му заслуги в областта на българската естрадна музика и по повод 60 години от рождението му.

Президентът Петър Стоянов изпрати писмо и до външния министър Надежда Михайлова, с което, на основание чл.99, ал.1 от Указа за духовно стимулиране в Република България и по повод новото хилядолетие настоява да се направи предложение за награждаването с орден "Стара планина" първа степен на Джон-Винсънт Атанасов – посмъртно, за извънредно големите му заслуги за изобретяването на компютъра и за цялостния му принос за развитието на информационните технологии.