За мен наистина е голяма радост и удоволствие, че мога днес да наградя с най-високото българско отличие - орден “Стара планина”, извънредния и пълномощен посланик на Кралство Испания у нас Хосе Кодерк по случай неговото окончателно отпътуване от страната, каза президентът Стоянов. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Спомням си прекрасно деня и времето, когато посланик Кодерк връчи за първи път своите акредитивни писма. Оттогава досега годините сякаш минаха неусетно. Това бяха едни от най-драматичните, едни от най-бурните години на България. В известен смисъл той свърза част от своята съдба със съдбата на нашата страна, каза още Петър Стоянов.

През това време се случиха много и важни събития, които белязаха пътя на възходящия политически, икономически и културен диалог между нашите две държави, между Република България и Кралство Испания, допълни държавният ни глава.

Той благодари за подкрепата на Испания на българското желание за членство в Европейския съюз и за членство в НАТО, както и за падането на визите.

Кралство Испания и Република България днес изповядват еднакви цели, еднакви идеи, говорят на сходен политически език. Аз съм абсолютно убеден, че за всичко това, което се случи, голяма заслуга имаше работата на уважаемия посланик Кодерк, който със своята сърцатост, със своята инициативност, със своето желание да работи за развитието на тези отношения, беше един от главните двигатели за тяхното успешно развитие, каза още президентът Стоянов.

Аз знаех, че този момент ще дойде. Но не исках той да идва, каза в отговор посланик Кодерк. За мен е висока чест, аз не знам точно как да благодаря за това високо отличие, допълни той. Аз никога няма да забравя България, г-н Президент. Тя ще присъства винаги в сърцето ми, където и да съм аз. Ще продължа да работя за България със същото усилие и енергия, с които аз съм работил през тези чудесни четири години в България, каза още Хосе Кодерк.