Селекционерът на националния тим Пламен Марков се върна вчера от Ню Йорк. След контролата с Еквадор (0:3) миналата сряда той остана по лични дела в Америка. На аерогара София селекционерът бе посрещнат от рекорден брой журналисти. Видимо притеснен, той отговори на зададените му въпроси.

- Г-н Марков, откъде пристигате?

- От Ню Йорк. Останах там по лични въпроси.

- Срещнахте ли се с Христо Стоичков?

- Това сега от вас го научавам. Силно съм изненадан от тези приказки. Не знам кой пуска такива слухове. Не съм се срещал с Христо Стоичков.

- А поканихте ли го за предстоящия мач с Мексико?

- Не съм президент на БФС, за да каня от негово име.

- Във ваше отсъствие се появиха много противоречиви информации какво сте казал за играта на националите срещу Еквадор. Кажете сега оценката си.

- Ден след мача в Ню Йорк имах среща с момчетата, на която поговорихме за загубата. Казах пред отбора, че на никого не е приятна такава загуба

Не бяхме доволни от представянето си. Персонални оценки не съм давал, беше много рано. Разделихме се по един добър начин, като пожелах на играчите успех в клубните им отбори.

- Знаете ли, че Георги Иванов - Гонзо заплаши с бойкот националния отбор?

- Не, не съм чувал такова нещо.

- Той е обиден от изказването ви, че играчите от вътрешното първенство са се представили по-слабо, отколкото “чужденците”.

- За пръв път чувам такова нещо, оценки не съм давал.

- А казвали ли сте изобщо такова нещо?

- От вас го чувам. На кого да съм казвал такова нещо? На играчите ли?

- Вече мина доста време от мача. Сега можете ли да дадете персонални оценки?

- Искате да давам поединично оценки на всички в отбора?

- Добре, кажете нещо за играта на защитата в линия.

- Ако държите, ще направим едно допълнително събиране и по-обстоен анализ. Преди малко подчертах, че не мога да бъда доволен от мач, в който националният отбор загуби. Същевременно мога да споделя, че ние загубихме от един много силен отбор, който се класира на световното първенство след победа над Бразилия и равенство срещу Аржентина. Еквадор завърши на второ място в квалификациите на Южна Америка. Наскоро еквадорците победиха силния отбор на Турция. Така че тази контрола беше много полезна за мен въпреки че по обективни и субективни причини отсъстваха доста от повиканите. Пак повтарям - не мога да бъда доволен, но от друга страна, си направихме изводите за моментното състояние на националния отбор.

- Изпълниха ли футболистите тактическите указания?

- Говорих с тях по този въпрос и се разбрахме да не го коментираме пред медиите.

- Много се критикува турнето в САЩ. За 20 дни трябва два пъти да летим десетки хиляди километри.

- Отговорих вече, преди да заминем за Ню Йорк. За мен важно бе да изиграем някаква контрола, отколкото въобще да не играем и да си седим в България. Моето желание бе на 17 април да играем в София, но не намерихме съперник, който да дойде.

- Ще видим ли един по-различен национален отбор срещу Мексико?

- Това ще ви го кажа, когато му дойде времето. Искам да ви попитам откъде имате информация за мои изказвания, където съм давал оценки на момчетата. Никога не съм споменавал такова нещо?

- Репортерката на БНТ Антония Близнакова припомни думите му веднага след мача с Ню Йорк, като уточни, че може да покаже и запис. След загубата Марков каза, че играта на националите от вътрешното първенство не го изненадала и от тях едва ли можело да се очаква повече.

- Не си спомням такова нещо. Не си спомням да съм давал такава оценка.

- Ще се срещнете ли с Георги Иванов? Той още на заминаване за Ню Йорк каза, че турнето е лудост.

- За какво да предприемам среща. Ако Георги Иванов не желае да идва в националния отбор, аз не мога да го задължа. По-скоро националният отбор трябва да бъде чест за всеки повикан. Ако някой не иска да играе, не съм в състояние по никакъв начин да го докарам.