Снощи - 5 ноември, в 19.30 часа, след дълго и тежко боледуване, на 84-годишна възраст почина почетният председател на Българската социалдемократическа партия (БСДП) доктор Петър Дертлиев. Причина за смъртта му е белодробна и сърдечна недостатъчност.

По повод тъжната новина президентът Петър Стоянов заяви: "Отиде си един абсолютен идеалист. Младостта му е потрошена по комунистическите лагери, но никой не е успял да сломи духа му".

По повод кончината на Дертлиев, министър-председателят Иван Костов заяви: "За доктор Дертлиев социалдемокрацията беше смисълът на живота му, изпълваше го изцяло. В името на социалдемокрацията, така както я разбираше, беше готов на всичко".

"Дертлиев беше един от най-забележителните политици на България през 20 век", каза председателят на Висшия съвет (ВС) на Българската социалистическа партия (БСП) Георги Първанов.

"С кончината на Петър Дертлиев българската социалдемокрация губи своя вожд и обединител", каза лидерът на Българската Евролевица Александър Томов.

Лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган определи доктор Петър Дертлиев като безспорният патриарх на социалдемокрацията в България.

Петър Дертлиев е роден е на 7 април 1916 година в село Писарово, Плевенско в семейство на учители. Завършва медицина в СУ "Свети Климент Охридски" и от 1943 година е асистент в Медицинския факултет на университета. Репресиран е заради социалдемократическите си убеждения и преди, и след 9 септември 1944 година. През октомври 1946 година е избран за депутат в VI Велико народно събрание от Българската работническа социалдемократическа партия (обединена). През юли 1948 година е арестуван и осъден на 10 години затвор. Лежи и в лагерите "Венчан" и "Белене", в плевенския, пазарджишкия и кюстендилския затвори. През ноември 1989 година той оглавява възстановената БРСДП(обединена), преименувана през януари 1990 година в Българска социалдемократическа партия. От юни 1990 година е народен представител от Съюз на демократичните сили (СДС) в Седмото Велико народно събрание. От май 1999 година е избран за председател на Съюз "Социалдемокрация". Женен е, има две дъщери и четирима внуци.