Президентът Петър Стоянов определи заплахите на сръбския вицепремиер Шешел за война с България като несериозни. Той каза, че като български президент не му се налага да коментира "нещо, което не заслужава внимание". Излишно е правителството на България да изпраща нота до Белград във връзка със заплахите на Шешел, допълни президентът.

Президентът съобщи, че е знаел предварително за дарението на бойна техника за Македония и добави, че идеята се е обмисляла доста време.

По повод желанието на страната ни за членство в НАТО, Петър Стоянов заяви, че независимо от това кога България ще се присъедини към алианса, по-важен остава фактът, че страната ни има славна история, и че тя би могла да влезе навсякъде със своето българско самочувствие.

Най-героичните страници от българската история са свързани с подвизите на българската армия, заяви президентът Петър Стоянов при представянето на сборника "Българската бойна слава" в столицата. Справочникът съдържа исторически данни от времето на хан Аспарух до наши дни. Президентът е автор на предговора към книгата, която е написана от авторски колектив от Института за военна история на Генералния щаб на българската армия. Президентът Стоянов подчерта, че историческите факти в сборника са изчистени от напластените от 5 десетилетия идеологически неистини.