Интервю на Росица Виделова

Р.В. - Господин Соколов, какво спечели и какво загуби СДС от напускането на Софиянски и Бакърджиев?

Й.С. - Лично аз не смятам, че СДС загуби от напускането на тези двама души. Стефан Софиянски беше авторитетен член на СДС, получил доверието да бъде в два мандата столичен кмет от партията. Но в момента, в който един член започне да не се съобразява с приети вече решения от надлежните органи, които имат право да взимат политическите решения, според мен той става вреден за всяка партия, независимо коя е тя. Просто това ерозира отвътре партията. И всяка формация печели, когато такъв член излезе от нея. Тогава нека той си има своите виждания, няма нищо лошо в това те да се различават от тези на СДС. Но дискусия може да има докато се вземе решението в партията. Дисциплината налага всички решения да се изпълняват. Това е смисълът на демокрацията – малцинството да се подчинява на мнозинството. А не да бъдеш малцинство и да искаш мнозинството да се съобразява с тебе, защото ти си бил прав.

За Бакърджиев нещата стоят по същия начин, дори бих казал, че там печалбата е още по-голяма. Знае се, че немалко хора, основателно или не, смятаха, че Бакърджиев е един от хората, заради които имаше отлив на доверие към СДС като политическа сила. Така че не смятам, че сме загубили.

Р.В. - Как върви референдумът в СДС?

Й.С. – Целта на референдума е нашите членове и симпатизанти да се произнесат по основни въпроси за бъдещето на СДС във връзка с промени в устава, във връзка с програмата. Засега нещата вървят много добре. 10 000 листа бяха пратени в провинцията, от много места искат още. Доколкото съм запознат, са отпечатани още 10 000 листа с въпроси. Така че ще имаме представително – от много хора, виждане за всички тези въпроси, които нас ни интересуват. За да може, когато националната конференция ще решава един или друг въпрос, да се знае мнението на наистина много по-широк кръг лица.

Р.В. - В каква посока ще се развива за в бъдеще СДС?

Й.С. - Ние сме народна партия, облекчаваме приемането на членове. Има промяна в начина на конституиране на ръководните органи, но всъщност се предлага нещата да се проведат много по-логично. Досега ние считахме за удачно обстоятелството, че националната конференция, която е висшият форум в СДС, всъщност не избираше следващият висш орган, който работи между две конференции – Националния съвет. Така се ограничаваха правата му. На второ място националната конференция избираше изпълнителния орган – Националния изпълнителен съвет. Един такъв пряк избор на НИС, го поставяше едва ли не над Националния съвет. И затова сега считаме, че нещата трябва да си се подредят йерархично. Националната конференция трябва да избира един голям брой хора, които да формират Националния съвет. А пък той да си избира свой изпълнителен орган – НИС, като само председателя на партията и евентуално главния секретар, да бъдат избрани от националната конференция.

Р.В. - СДС вече няма монопол в дясното политическо пространство, това ще промени ли вашата стратегия и тактика?

Й.С. - Всяка стратегия и тактика подлежи на промяна в зависимост от обстоятелствата. Но ние още не знаем новите субекти в дясното пространство с какви програми ще излязат, с какви платформи за управление. Например НДСВ се обявява за християндемократическа формация. Но уставът му е далеч от този на европейските християндемократически формации. Вярно че НДСВ сега ще се изгражда като партия, но то дойде на власт с абсолютно леви популистки обещания. Значи ли сега, когато стане партия, че НДСВ ще изостави всичките предизборни обещания и ще ги замени с десни?