/БУЛНЕТ/. Марат Сафин наистина е в страхотна форма. Видяха го всички зрители на турнира "Мастърс Къп" в Лисабон, където 20-годишният тенисист постигна втора поредна победа. Снощи жертва на руското чудо стана Лейтън Хюит (Австралия), който в първия ден победи бившия номер 1 в света Пийт Сампрас (САЩ).

Срещу австралиеца, Марат Сафин нямаше никакви проблеми и се наложи с 6:4, 6:4. На него му е нужна само още една победа, за да влезе с гръм и трясък в историята на професионалния мъжки тенис, като най-младия играч, завършил годината на първо място в световната ранглиста, от създаването й през 1973 година. Той може да стори това още в 3-я кръг в "червената група", в който негов съперник ще бъде наскоро оженилият се Пийт Сампрас.

Единственият тенисист, все още способен да детронира Марат Сафин от върха, е бразилецът Густаво Куертен, който няма право на грешка срещу шведа Магнус Норман в "зелената" група. При евентуален неуспех "Гуга" ще се прости с надеждите си за полуфинали, а следователно и за първото място в класацията на АТП. Който и да стане победител в задочния дуел между Марат Сафин и Густаво Куертен, той ще бъде първият "не американец", завършващ годината като номер 1, след шведа Щефан Едберг през 1991 година.

В другите мачове от снощи Пийт Сампрас победи в "червената" група Алекс Кореча (Испания) със 7:6, 7:5, а Евгени Кафелников спечели в "зелената" срещу Магнус Норман с 4:6, 7:5, 6:1.