/БУЛНЕТ-ЛЕФФ/. Чилиецът Марсело Риос, поставен под номер 2 в основната схема, спечели откритото първенство на Хърватия по тенис с награден фонд 400 000 щатски долара, побеждавайки на финала фаворита за шампионската титла Мариано Пуерта (Аржентина) с 3:0 сета - 7:6 (7:1), 4:6, 6:3.

Чилиецът, който е бивш номер 1 в света, се наложи над съперника си в оспорван и напълно равностоен мач, продължил два часа и половина. Първият сет много напомняше двубоя между двамата тенисисти в Хамбург (Германия) тази година, когато победата се реши в два тайбрека. И тогава по-добър се оказа Марсело. В Умаг Пуерта започна силно финала, поведе с 2:0 преди да допусне пробив на началния си удар в шестия гейм. До края на първия сет играта вървеше гейм за гейм, но в тайбрека Риос бе категоричен - 7:1. Втората част също бе равностойна до деветия гейм, в който Пуерта взе сервирането на съперника си и в крайна сметка спечели с 6:4. В третия решителен сет Марсело Риос игра по-стабилно и концентрирано и се наложи с 6:3. Той направи пробив още в първия гейм, а след това и в деветия при резултат 5:3 в негова полза.

Мариано Пуерта пък няма късмет вече втори пореден финал. Миналата седмица той загуби срещу испанеца Алекс Кореча в откритото първенство на Швейцария. 15-ят в световната ранглиста на АТП аржентинец гонеше в Умаг своята трета титла след трофеите си в Палермо (Италия) през 1998 и в Богота (Колумбия) по-рано тази година. Преди победата в колумбийската столица Пуерта игра два последователни финала - в Чили и в Мексико.

"Турнирът беше страхотен. Не съм се и надявал, че мога да стигна толкова далеч", заяви Риос, който отсъства от корта пет месеца заради операция на бедрото в началото на годината. Успехът в Умаг е 16-ят в професионалната кариера на чилийския тенисист. За последен път той триумфира в Сингапур през ноември 1999 година. За титлата си в хърватското открито първенство Марсело получи чек за 54 000 долара, а Пуерта взе 31 500 долара от наградния фонд.

Финалната битка между двамата, която започна по-късно от предвиденото, бе наблюдавана от президента на Хърватия Стипе Месич и от премиера Ивица Ракан.

Испанците Алекс Лопес и Алберт Портас спечелиха турнира на двойки. На финала те се наложиха над хърватския дует Иван Любичич и Ловро Зовко.