/БУЛНЕТ/. Тежък жребий се падна на българските тенисистки за откритото първенство на Австралия - първи турнир от "Големия шлем" за 2001 година.

На старта най-добрата ни тенисистка Магдалена Малеева ще срещне тайландката Тамарин Танасугарн. 25-годишната софиянка, 22-ра в световната ранглиста на WTA, отпадна още в първия кръг миналата година. Нейното най-добро представяне в Мелбърн е четвърти кръг през 1991, 1993 и 1994 година. Съперничката й, която е 29-та в света, е играла четири пъти в първенството на Австралия. През 1998 година тя достигна до четвърти кръг, а миналия сезон отпадна в третия. В професионалната си кариера досега 23-годишната тайландка няма турнирна победа на сингъл, докато Маги Малеева е триумфирала седем пъти. При успех нашето момиче ще играе с победителката от мача между Аса Карлсон (Швеция) и Патрисия Вартуш (Австрия).

Другите две наши представителки в Ню Йорк 26-годишната Павлина Стоянова-Нола и Любомира Бачева ще играят съответно срещу Сабине Апелманс (Белгия) и Александра Стивънсън (САЩ). Омъжената за новозеландец Павлина, която е 82-ра в ранглиста на WTA, има две почти незабележими участия в сингълите на "Australian Open" - загуби в първия кръг през 1999 и 2000 година. Съперничката й Сабине Апелманс е доста по-опитна. Тя е 50-та в света, има седем турнирни победи и през 1997 година игра четвъртфинал в Мелбърн. При евентуална победа Павлина Стоянова ще играе с по-добрата измежду Яна Кандар (Германия) и Дениса Хладкова (Чехия).

Любомира Бачева пък направи дебюта си в шампионата на Австралия миналата година, когато отпадна още на старта. 25-годишната софиянка е 98-ма в най-новата класация на Женската тенис асоциация и няма нито една крайна победа в турнирите по единично. Чернокожата американка Александра Стивънсън също няма да се похвали кой знае с какво. Както Бачева, тя игра за първи път в Мелбърн през 2000-та и загуби в първия кръг. 20-годишната Стивънсън в момента е 93-та в света. За нея се заговори през 1999 година, когато изненадващо за всички достигна до полуфиналите на най-престижния турнир от "Големия шлем" - "Уимбълдън". След това обаче кариерата й не потръгна и тя все още не е спечелила нито една титла при профитата. Евентуална съперничка на Любомира Бачева във втория кръг ще бъде победителката от мача между испанката Вирхиния Руано-Паскуал и квалификантка.