Народното събрание избра депутата от Съюза на демократичните сили (СДС) Васил Гоцев за член на Конституционния съд. От гласувалите 203 депутати, 128 от СДС и от Народен съюз подкрепиха кандидатурата му. Народните представители от левицата и шест независими депутати гласуваха против, а 18 се въздържаха.

Издигнатият от левицата втори кандидат професор Стефан Стойчев получи подкрепата на 63 депутати. Против гласуваха 121, а 19 се въздържаха.

В дебатите около избора участваха предимно народни представители от левицата, които заявиха, че не е целесъобразно за конституционен съдия да бъде избирана ярко оцветена политическа личност, пряко обвързана с една от основните парламентарните сили. Те заявиха още, че Конституционният съд не трябва се превръща в място за "пенсионирани политици".

От своя страна, Васил Гоцев увери, че никога няма да се поддаде на влияние от страна на СДС, и че много добре познава законите.

Преди провеждането на избора, Екатерина Михайлова заяви от името на СДС, че се надява Васил Гоцев да получа широка подкрепа, а не само от страна на синята парламентарна група. Тя подчерта, че мнозинството го предлага за конституционен съдия заради неговата почтеност, принципност и професионализъм.